Hø typer

Høet

1. slet


Vi prøver at starte med 1. slet urtegræshø i midt maj. Det er der vi får det allerbedste hø som især marsvin og kræsne kaniner er glade for, det vil også være hø der er super til de små gnaver som mus, rotter og hamster. Nogle gange har vi formået at få så godt hø at det er som nyplukket græs. Desværre har vi kun mulighed for at slå dette hø i 1-2 uger i midten af maj, da græsset gror meget stærkt på  dette tidspunkt. Hvis vi får taget slet meget tidligt vil der være blomster fra mælkebøtter.


1. slet slået omkring 1. juni bliver mellem struktur. Det er især denne kvalitet vi slår til poserne der sælges i butikkerne. Dette slet kan både bruges til kaniner og marsvin.


1. slet slået omkring midt i juni er en grovere struktur. Det er denne kvalitet som især sælges til kaniner der gerne vil have lidt mere struktur/stængler. Hvis vi har plads på tørreriet og hvis vejret tillader det har vi dette slet både som urtegræshø og enghø.


1. slet slået sidst i juni eller først i juli er af meget grov struktur. Det er denne type vi oftest sælger til heste. energi indholdet og sukkerindholdet er meget lav og tyggetiden høj. De fleste græsser er gået i blomst på dette tidspunkt. Blomsterne er det der skiller hø og frøgræshalm fra hinanden. Ved hø er det hele den overjordiske del af planten vi er intresseret i og værner om hvorimod ved frøgræshalm, som er et biprodukt, er det blomsten/frøene der er det vigtigste og derfor vil det blive høstet når frøet er klar og ikke når vejrforholdene tillader det.

Dette slet har vi ofte både som urtegræshø og som enghø også kaldet strukturhø eller fiberhø.

2. slet urtegræshø slået først i juli.

Tørreriet


Vi tørre høet i rundballer. På vores tørri kan vi tørre 32 rundballer ad gangen. Desværre har det nogle begrænsninger der gør at vi ikke kan tørre særlig meget hø ad gangen. Derfor vil især 1. slet i maj måned være af begrænset mængder, da det også er det tidspunkt hvor der er størst udbytte med højt indhold af vand.

Østerskovvej 5 - 4653 Karise - tlf: 41423243 - CVR: DK 33289375 - skovlyho@gmail.com

Skovly hø


Ved alt vores hø er vejret vigtigt. For at slå slet har vi brug for mindst 5 tørvejrs dage, høet ligger ca 2 dage på marken og får ca 2 dage på tørreriget. Inden vi kan slå slet skal græsset være tørt for regnvand

Det fine hø er bladmasse. Bladmassen giver høet mere energi og mindre struktur. Det er bladmassen der gør høet grønt og stænglerne gør det gult og giver høet struktur og mindre energi.

For høet skal få struktur skal det gro længre tid på marken. Strukturen kommer af at græsset laver stængler for at gå i blomst.

Vi kan lave hø med god struktur i 1. slet men de efterfølgene slet bliver mest bladmasse.

Urtegræshø 1. slet, slået omkring 1. juni

urtegræshø 1. slet slået omking midt i juni

Enghø også kaldet fiberhø eller strukturhø.

1. slet slået sidst i juni.

2. - 3. og måske 4. slet ligner mere hinanden.


Vi har oplevet at lucernen har det med at vokse godt i 2. slet især hvis vi er inden i en tør periode. Det er derfor vi er ved at tage lucernen ud af vores blandinger.

I disse slet vil høet være af fin struktur med en masse bladmasse. i nogle af sletene vil man kunne se blomsterne fra urterne og bælgplanterne.


Det er disse slet vi hovedsaligt sælger til marsvin, men nogle kaniner vil rigtig gerne spise dette hø.


2. slet slås alt efter hvilke marker der er blevet slået først. De marker der der bliver slået midt i maj er allerede klar til slet omkring først i juli. Jo sener vi har slået 1. slet jo længer tid bruger marken på at gro igen.